Ny formgivare
För att ge dig bättre service använder vi cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du vår användning av cookies.

 

Sami Kallio

 

Berätta lite om dig själv och vad du gör?

SAMI KALLIO STUDIO. Jag är inredningsarkitekt och möbeldesigner från Göteborg. Jag är född i Helsingfors med en bakgrund som möbelsnickare och en MFA-utbildning inom inredning och arkitektur från HDK (Göteborg) & UIAH (Helsingfors). Mitt arbete baseras ofta på ett traditionellt och funktionellt sätt, men jag vill gärna lägga till något extra till designen som gör att det får ett nytt uttryck.

 

Vad är definitionen av design

Design för mig är när konstruktion, funktion och form är perfekt och samtidigt utmanar våra tankar i en positiv riktning.

 

 Var hittar du inspiration?

Jag hittar inspiration i vardagsdetaljer. Detaljer som jag utvecklar och förbättrar i mina möbler.

 

 Berätta historien om Y5?

Jag ville se om jag kunde modernisera och tolka en klassisk pinnstol med innovativ design och detaljer.

 

Vad är ditt tips inför ett möbelköp?

Köp möbler med ditt hjärta och ej med din plånbok.

 

 

 

www.kallio.nu

 

 

 

 

 

 Jannis Ellenberger, berätta om dig själv och vad du gör?

 

Innan jag studerade design på universitet arbetade jag som praktikant på ett möbelsnickeri. Jag upptäckte min kärlek för massivt trä och naturligt växande material. 2006 startade jag min designstudio i Bremen och har sedan dess arbetat för många internationella möbelvarumärken. 2013 startade jag min egen möbelkollektion, med tillverkning i norra Bayern, Tyskland, som säljs exklusivt i min egen onlineshop.

  

Hur startade samarbetet med Hans K, och hur går det?

 

Vi träffades första gången för 10 år sedan på Salone Satellite, en del av Milano möbelmässan, men det tog en del år innan vi började jobba tillsammans. Vi har besökt Hans K i Kinna många gånger och även haft möten i Bremen och har under årens lopp blivit goda vänner. Det är ett givande samarbete och jag hoppas att det kommer bli en hel del spännande projekt framöver.

 

Var finner du inspiration för din design?

 

Jag blir ofta inspirerad av naturen, det är de naturliga sakerna runt omkring oss som inspirerar mig. Det är en stor anledning varför jag gillar att arbeta för ett svenskt företag. Rötterna i skandinavisk design är genuint hantverk och processandet av råvarumaterial i form av trä. Ur ett historiskt perspektiv är trä förmodligen det material som människan har använt mest. En annan inspiration är så klart konst.

 

Berätta om Racquet?

 

Idén var att kombinera trä med ett annat material och vi valde rotting. Denna mix är nu basen i Racquet. Jag gillar verkligen namnet Racquet. Rotting påminner inte bara om ett tennisrack, utan är också ett konceptuellt namn, eftersom en designprocess är som en pingpong- eller en tennismatch, det vill säga det börjar med en idé, sedan sketcher, därefter renderade bilder och prover i fabrik. Bollen går alltid fram och tillbaka mellan producent och designer tills det optimala resultatet för marknaden har uppnåtts. Och just Racquet har vi spelat fram och tillbaka en hel del gånger.

 

 Vad är storyn bakom Bremen lounge?

 

Bremen stol är en modern touch på skandinavisk design. Det är en blandning mellan traditionell dansk safaridesign och finsk 1950-talsdesign, men med moderniserad design och hög sittkomfort. Och igen, är det blandningen av material som gör designen. Massiv oljad ek i kombination med naturligt läder.

 

Har du några tips för konsumenter inför sitt köp av möbler?

 

Ta en titt i Hans K katalog och besök din lokala handlare ;-)

 

Jag skulle verkligen rekommendera att investera pengar i möbler med hög kvalitet och som håller länge. Personligen föredrar jag alltid massivt trä framför konstruerat trä. Det betalar sig inte bara I form av pengar. Vi tillbringar så mycket tid med möbler, vilket gör det viktigt att du även väljer en möbel som tilltalar dig estetiskt.

  

Vad är din fundering kring framtida möbel design och konsumenternas behov?

 

De närmaste åren framåt är så klart ”Green Living” en megatrend. Lång livslängd likaså. Naturliga, miljövänliga material och produktion och smarta transporter är också framtida aspekter. Cirkulära ekonomier med massiva material är ett nyckelord (när materialet är behandlat med miljövänliga medel) så produkten alltid kan bli returnerad bakåt i den biologiska cykeln. Jag ser att mer och mer konsumenter ökar sin medvetenhet på dessa aspekter och jag tror att de varumärken som är pionjärer inom dessa områden de närmaste åren kommer bli mest framgångsrika framöver

 

 

 

Start > Hans K > Nyhet > Designer's story
Annonser